Trening med mening!

  • Home
  • News
  • Livet-blir-ikke-som-før-kreftbehandlingen
Nøkkelvisual for Livet blir ikke som før kreftbehandlingen

«Livet blir ikke som før kreftbehandlingen»

 

Det betyr absolutt ikke at livet blir dårlig, men det blir annerledes. En av de tingene mange kreftoverlevere skal gjennom etter avsluttet behandling, er å bli kjent med kroppen sin på nytt. Du kan ha gått opp eller ned i vekt, mistet hår på hele kroppen, mistet muskelmasse, fått arr og kanskje til og med mistet en kroppsdel.

 

I tillegg opplever mange kreftoverlevere seneffekter av behandlingen, som for eksempel fatigue, neuropati, lymfødem eller smerter. Alle disse plagene kan gjøre det utfordrende å være fysisk aktiv, samtidig som vi vet at nettopp det å være i aktivitet kan lindre plagene.

 

I min jobb som sykepleier på Radiumhospitalet gjennom 22 år snakket vi ikke mye med pasientene om fysisk aktivitet, de skulle komme seg gjennom behandlingen og etterpå var de på mange måter overlatt til seg selv.

 

I dag driver vi i Kreftkompasset et digitalt nettverk for 80 kreftoverlevere, der mange er opptatt av å være fysisk aktive fordi det gir de mestring, energi og det lindrer mange av de plagene de kjenner på etter behandlingen. Noen forteller at det eneste som holder fatiguen deres i sjakk er å trene, ikke veldig hardt, men ofte og regelmessig.

 

Det er ikke bare fysisk mange kreftoverlevere har glede av trening, mange føler seg også sterkere mentalt når kroppen er sterkere. Noe som er veldig viktig når du skal på kontroller og kjenne på redsel og frykt for tilbakefall, og i andre utfordrende situasjoner i livet.

 

«I dag våkent jeg klokken 06, og isteden for å bli liggende i sengen med tankekjør stod jeg opp å ble med på «Morning yoga» det ble en god start på dagen.»

Kreftoverlever i Kreftkompassets nettverk

 

 

Mange i Kreftkompassets nettverket har tatt i bruk Naardic. Hvorfor fungerer det så bra for kreftoverlevere å delta på fysiske aktiviteter digitalt?

 

- Kroppen er uforutsigbar og du kan plutselig bli helt tom for energi, derfor vet du ikke om du klarer å delta før timen er der. Å avlyse med en PT rett før timen gang etter gang føles ikke bra. Med Naardic har du timen tilgjengelig en hel uke.

- Mange føler seg ikke vel med å gå på treningssenter etter at kroppen er forandret og formen ikke er på topp. Med Naardic blir du sett uten at noen andre enn treneren (eller ingen) ser deg, det føles trygt.

- Bare det å skifte til treningsklær og komme seg til treningssenteret kan gjøre at dagens energilager er oppbrukt. Nå kan du trene i sofaen eller på kjøkkengulvet.

- Å bli sett og hilst velkommen av en trener når du «kommer inn» på timen oppleves veldig hyggelig og trygt. Det bidrar til at treningen blir en positiv opplevelse.

- Du kan gå ut av en time når som helst hvis du ikke klarer å fullføre, og eventuelt gjennomføre siste delen senere.

- Du blir en del av et felleskap, selv om du er hjemme, noe mange kreftoverlevere savner.

- Mange kreftoverlevere er ømfintlige for lyder og kan ikke være inne på et treningssenter i mer enn noen minutter.

 

«Har akkurat gjennomført en «yoga for alle» time. Svetten renner, og jeg er strålende fornøyd. Har tidligere også deltatt på styrke- og kondisjonstime, pilates og meditasjon. Det er veldig kjekt når man kan være med direkte, instruktøren bruker navnet ditt og snakker med deltakerne. Man føler seg som en del av et felleskap hjemme i egen stue. Dessuten er det fint at man kan delta på timer i opptak, når det måtte passe. Genialt helt enkelt!»

 

Kreftoverlever i Kreftkompassets nettverk:

 

Å gi kreftoverlevere muligheten å delta på fysiske aktiviteter hos Naardic er noe av det fineste og viktigste vi kan gi til våre medlemmer!

intercom initiativtaker